Παραδόθηκε ο "υπερατλαντικός" διάδρομος προσαπογείωσης 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία

Παραδόθηκε ο "υπερατλαντικός" διάδρομος προσαπογείωσης 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία

Παραδόθηκε στις 31 Μαρτίου, όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί το μεγάλο έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com εκδόθηκε και η βεβαίωση παράδοσης στην ΥΠΑ, κλείνοντας την ιστορία ενός έργου που είχε ξεκινήσει από το 2005 και γλυτώνοντας τη χώρα από την απειλή της απαίτησης των κονδυλίων άνω των 200εκατ.ευρώ. Κάποιες μικρές εργασίες που όμως δεν επηρεάζουν τον διάδρομο θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του πολύπαθου αυτού έργου ήταν ο εξαιρετικός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την κατασκευή του, δηλαδή της ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ και της ΕΥΔΕ/Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για την ιστορία, το έργο υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου 2005 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2011. Τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς και οι παρατάσεις που πήρε έφτασαν το έργο μέχρι την 31η Μαρτίου 2019, δηλαδή σχεδόν 8 χρόνια αργότερα από την προκαθορισμένη του περαίωση και 13,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης δικαιολογώντας πλήρως τον τίτλο του ως "αιώνιο έργο".

Όπως σημειώνουν πηγές από την Fraport Greece από την στιγμή που θα παραλάβουν τον νέο διάδρομο, θα χρειαστεί ένα διάστημα έξι-οκτώ μηνών προκειμένου να "γραφτεί" ένα εγχειρίδιο, ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφαλή χρήση του διαδρόμου που θα προβλέπει τα πάντα. Αυτό όπως λένε οι ίδιοι, θα απαιτήσει την συνεργασία πολλών φορέων και εκτός από τη Fraport Greece, της ΥΠΑ και των αεροπορικών εταιρειών. Ένας πρώτος στόχος είναι ο διάδρομος να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά περίπου στη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου (Οκτώβριο-Νοέμβριο). Το έργο κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ. Συμπερασματικά, και τη φετινή σεζόν το σύνολο των πτήσεν θα κληθεί να εξυπηρετήσει ο υφιστάμενος διάδρομος (ο 16/34).

Ο διάδρομος 10-28 στην ολοκληρωμένη μορφή του θα έχει μήκος 3,4χλμ (περίπου 1.046 μέτρα μακρύτερος) θα μπορεί να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις και θα διαθέτει σύστημα ILS που θα λύσει το μόνιμο πρόβλημα της προσγείωσης με ομίχλη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές