Παραδόθηκε σε λειτουργία ο πιο σύγχρονος Προβλήτας Πετρελαιοειδών της Ευρώπης

Παραδόθηκε σε λειτουργία ο πιο σύγχρονος Προβλήτας Πετρελαιοειδών της Ευρώπης

Μπορεί η ίντριγκα στα δημόσια έργα να περισσεύει, να μας ταλαιπωρεί και να δημιουργεί κάκιστες εντυπώσεις, στον ιδιωτικό τομέα όμως ο κατασκευαστικός κόσμος της χώρας μας, έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και αποδεικνύει την ικανότητα, την εξειδίκευση και την υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το εντυπωσιακό έργο ολοκλήρωσης του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ στο Ικόνιο, μέρος του λιμανιού όπου γίνεται η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. Το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 χρόνια έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% και χθες είχαμε ακόμα μία τμηματική ολοκλήρωση.

Εδώ όμως μιλάμε για ένα από τα πιο εξειδικευμένα, εντυπωσιακά και παράδειγμα προς μίμηση έργα που έχουμε δει ποτέ σε λιμενικό έργο στην Ελλάδα και Ευρώπη. Ο λόγος είναι για την ολοκλήρωση του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών στο Λιμάνι του Ικονίου που όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΤΕΚΑΛ, είναι «ένα ακόμη έργο υποδομής, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο διακίνησης του πετρελαίου στην Ελλάδα».

Η σύγχρονη αυτή εγκατάσταση κατασκευάστηκε από την εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε., η οποία υλοποιεί το σύνολο των εργασιών κατασκευής του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 140εκ. Ευρώ. Ο Νέος Προβλήτας, που χωροθετείται στο νότιο μέτωπο του Προβλήτα ΙΙΙ και έχει συνολικό εμβαδόν πλέον των 12.800m2 και συνολικό μήκος θαλάσσιου μετώπου άνω των 400m, αποτελείται από τρεις σταθμούς φορτοεκφόρτωσης, που εξυπηρετούν προς το παρόν τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών μέσω τερματικού σταθμού (Terminal).

Η Δ/ντρια υλοποίησης του έργου κα Χριστιάνα Ψαλτάκου, Μηχ. Μηχ/κος και ο Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας Αντώνης Πανάς, Δρ. Πολ. Μηχ/κος μιλώντας στο ypodomes.com, τόνισαν ότι το συγκρότημα θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο τεχνολογικά σύγχρονο έργο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες αυτόματες λειτουργίες.

Η μελέτη και η κατασκευή του εκπονήθηκαν σύμφωνα με τους αυστηρότερους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ASME, API, IEC) και τα πρότυπα NFPA, την ελληνική κανονιστική ρύθμιση, καθώς και τις προδιαγραφές των τοπικών αρχών. Εξαιρετική βαρύτητα έχει δοθεί τόσο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, όσο και στη βιωσιμότητα της επένδυσης, αφού η νέα κατασκευή πληροί – και σε ορισμένα σημεία ξεπερνά – όλους τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι σωληνώσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα αμερικανικά πρότυπα ASME B31.3, ASME B16.5, API και τα πρότυπα ISO.

Η εγκατάσταση είναι η μόνη εγκατάσταση που θα διακινεί σχεδόν το πλήθος των πετροχημικών προϊόντων όπως: Βενζίνες - Unleaded Gasoline, Μarine Gas Oil, Diesel, Fuel oils, Mineral Oils και Χημικά προιόντα.

Ο Προβλήτας περιλαμβάνει πλήθος μεταλλικών κτηρίων και εγκαταστάσεων (μετρητικοί σταθμοί, δεξαμενές καταλοίπων, συγκρότημα αζώτου, συγκρότημα βανών και μετρητικών διατάξεων), εκτεταμένο δίκτυο πυρόσβεσης, σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξελιγμένα συστήματα αυτοματισμών (σύστημα καμερών CCTV, συστήματα ελέγχου CCS). Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί φορτοεκφόρτωσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Επτά (7) υψηλής τεχνολογίας βραχίονες φορτοεκφόρτωσης (Marine Loading Arms) για τα πλοία με πετροχημικά προϊόντα
• Ξεστροπαγίδες (Pig Traps) για τον καθαρισμό και την επιθεώρηση των αγωγών
• Έξι (6) σταθερούς τηλεχειριζόμενους γερανούς για τον χειρισμό των εύκαμπτων σωλήνων
• Δοχεία συλλογής ομβρίων-ελαιωδών ελεγχόμενων περιοχών διαρροής.
• Υποσταθμό με EDG
• Αίθουσα ελέγχου (control room)
• Σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης με κάθετες αντλίες (τύπου Turbine pump), σύστημα αφρού, κανόνια πυρόσβεσης, κρουνούς, σύστημα διοξειδίου του άνθρακα CO₂, ανιχνευτές φωτιάς, αερίου κ.λπ.


Ο κ. Παναγιώτης Ψαλτάκος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας, σχολίασε: «Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε ακόμα μία πρόκληση για την εταιρεία μας, στην οποία καταφέραμε να ανταποκριθούμε με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για την εμπρόθεσμη αποπεράτωση ενός σύνθετου και ιδιαίτερα δύσκολου εγχειρήματος. Η ολοκλήρωση του Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας για δυναμική παρουσία στον τομέα των ενεργειακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Να σημειώσουμε πως συνολικά το έργο ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ θα αποπερατωθεί στις αρχές του 2019, ενώ στο τέλος Ιανουαρίου 2018, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμα ένα τμήμα προκειμένου να υποδεχθεί ακόμα τρεις γιγαντιαίες Γερανογέφυρες οι οποίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα του λιμανιού του Πειραιά στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή το σπάσιμο του φράγματος των 5 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων μέχρι το 2020.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές