Λιμάνι Πειραιά: Με τα πιο σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας εξοπλίστηκε ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών

Λιμάνι Πειραιά: Με τα πιο σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας εξοπλίστηκε ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 πρόκειται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά από την COSCO που χρηματοδοτεί στο σύνολο της την επένδυση η οποία ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ. Εδώ και κάποια χρόνια είναι το μεγαλύτερο λιμενικό έργο της χώρας και ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στο φυσικό αντικείμενο του έργου εντάσσεται η κατασκευή ενός νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών ο οποίος πλέον με τη λειτουργία του αντικαθιστά αλλάζει τον τρόπο άντλησης πετρελαίου. Το έργο έχει αναλάβει η ΤΕΚΑΛ, η οποία έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στο χώρο.

O Νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2015 μαζί με την ολοκλήρωση του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Ικονίου, στο Πέραμα. Το μήκος του είναι κρηπιδότοιχου 350m, το λειτουργικό μήκος είναι -18,50m ενώ το συνολικό εμβαδόν είναι 12.800m2. Συνολικά πρόκειται να τοποθετηθούν 14 κυψελωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα (caissons), 825m καναλιού σωληνώσεων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το κόστος του έργου είναι 23.370.000 ευρώ.

Για την ασφαλή λειτουργία του Προβλήτα Πετρελαιοειδών, η ΤΕΚΑΛ ανέθεσε στην ΥΔΑΤΩΡ το έργο της κατασκευής και προμήθειας ενός εξειδικευμένου Πυροσβεστικού Συγκροτήματος, το οποίο έχει πολύ αυστηρές προδιαγραφές. Οι αντλίες είναι πάντα γεμάτες θαλασσινό νερό και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, οι αντλίες του πυροσβεστικού συγκροτήματος θα αντλούν θαλασσινό νερό με πίεση 14bar και παροχή 600m3 την ώρα.

H ισχύς του συγκροτήματος είναι 430KW (600 ίπποι) και συμπεριλαμβάνει όλες τις τελευταίες αυτόματες λειτουργίες και σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όπως αναφέραμε παραπάνω έχει κατασκευαστεί με τις Αμερικάνικες προδιαγραφές κατά ΝFΡΑ20 ενώ τα υλικά είναι πιστοποιημένα κατά UL/FM. Το συγκεκριμένο είναι το κορυφαίο τυποποιημένο πρότυπο το οποίο επίσης έχει εφαρμοστεί σε άλλες μεγάλες υποδομές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοζή, μηχανικό της ΥΔΑΤΩΡ, που παρακολούθησε το έργο, όλα τα υλικά κατασκευής είναι από ανοξείδωτο χάλυβα, κατηγορίας duplex που χαρακτηρίζεται ως το πλέον εξειδικευμένο υλικό για εφαρμογές σε θαλασσινό νερό το οποίο εξασφαλίζει αντοχή του εξοπλισμού έναντι των διαβρωτικών ιδιοτήτων του νερού.

Όπως σημείωσε στο ypodomes.com o Διευθύνων Σύμβουλος της ΥΔΑΤΩΡ, Γιώργος Ευστρατιάδης,  «η ΥΔΑΤΩΡ ασχολείται με την κατασκευή, εμπορία και συντήρηση πυροσβεστικών συγκροτημάτων για περίπου 30 χρόνια και συνεχίζουμε την κατασκευή και προμήθεια ολοένα και πιο απαιτητικών έργων, όπως αυτό στον Προβλήτα Πετρελαιοειδών. Ευχαριστούμε την ΤΕΚΑΛ για την υποδειγματική συνεργασία».

Το συγκρότημα πιστοποιήθηκε για την επάρκεια του πριν ακόμα εγκατασταθεί στον Προβλήτα. Από την πλευρά της ΤΕΚΑΛ, ο Αντώνης Πάνας, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός & Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών, μιλώντας στο ypodomes τόνισε ότι η κατασκευή του έργου αποτέλεσε άλλη μία πρόκληση για την εταιρεία, καθώς εκτελέστηκε παράλληλα με την λειτουργία του Παλαιού Προβλήτα Πετρελαιοειδών με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του έργου να επιβάλλουν τον άριστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών – ΣΕΠ, εταιρείες πετρελαιοειδών, εργατοτεχνικό προσωπικό και μηχανικός εξοπλισμός. Ωστόσο, καταλήγοντας ο κ.Πάννας τονίζει ότι πρόκειται πλέον ένας από τους πιο σύγχρονους προβλήτες διακίνησης πετρελαιοειδών στην Ευρώπη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές