Εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι της Σύμης

Εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι της Σύμης

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της παράδοσης των νησιών της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στις Συμμαχικές Δυνάμεις, παρευρέθηκε σήμερα στη Σύμη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμμετείχε επίσης στην τελετή εγκαινίων του νέου λιμένα του νησιού, τα οποία τελέστηκαν υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε πως η 8η Μαΐου για Σύμη δεν είναι μόνο μια ημέρα ιστορική, αφού 73 χρόνια πριν απελευθερώθηκε το Αιγαίο, είναι και ιδιαίτερα σημαντική καθώς ολοκληρώθηκε το νέο λιμάνι του νησιού, ένα λιμάνι, όπως τόνισε, που θα δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο.

Το λιμάνι στο Πέταλο, επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των χρήσεων του λιμανιού της Σύμης και θα διευκολύνει την καλύτερη αξιοποίηση του ιστορικού λιμανιού με το σκοπό της παραπέρα τουριστικής ανάπτυξη του νησιού. Ταυτόχρονα όμως, ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης των ωρών σύνδεσης της Σύμης με τη Ρόδο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες-, αλλά και τη δυνατότητα ενισχυμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σύμης, ιδιαίτερα με τον Πειραιά. Ενώ, ειδικά για τη σύνδεση της Σύμης με τον Πειραιά, σύντομα θα έχουμε καλά νέα, σημείωσε με νόημα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ιστορικό κατασκευής του νέου λιμανιού της Σύμης

«Η κατασκευή της αποβάθρας στη θέση Πέταλο ήταν ένα κρίσιμο έργο για το νησί, που όμως πέρασε από σαράντα κύματα για να ολοκληρωθεί και μέχρι πριν από λίγο καιρό, κινδύνευε να αποτελέσει μέρος της μακράς λίστας των ημιτελών έργων στην πατρίδα μας».

«Το έργο εντάχθηκε το 2011 στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση του ξεκίνησε το 2012. Ωστόσο μέχρι και το 2015 ο ρυθμός υλοποίησης του έργου ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα την υποχρεωτική απένταξή του από το πρόγραμμα».

«Σε κείνο το κομβικό σημείο έπρεπε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για την τύχη του έργου. Έτσι σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Χαρίτση, πήραμε μια γενναία απόφαση: όλα τα ανολοκλήρωτα έργα των νησιών μας να χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΠΔΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιστροφής των κοινοτικών πόρων, που είχαν ήδη απορροφηθεί».

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές