Πλησιάζει η δημοπράτηση των έργων των 200εκατ.ευρώ για τον 6ο Προβλήτα στον ΟΛΘ

Πλησιάζει η δημοπράτηση των έργων των 200εκατ.ευρώ για τον 6ο Προβλήτα στον ΟΛΘ

Υπόθεση διμήνου θεωρείται από τον ΟΛΘ η προκήρυξη για το μεγάλο επενδυτικό έργο της ολοκλήρωσης του 6ου Προβλήτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com έχουν μείνει λίγες εκκρεμότητες, όπως η υπογραφή της σύμβασης για τον Ανεξάρτητο Μηχανικό που είναι τριμερής (Υπ.Ναυτιλίας-ΟΛΘ-Κ/Ξ ΣΑΛΦΩ-AECOM-ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ) και η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης.

Το καλό νέο σε αυτό το έργο σε αντίθεση με εκείνο του ΟΛΠ (που έχει κολλήσει στο ΣτΕ) είναι πως χρηματοδοτείται με ιδιωτικά κεφάλαια και έτσι δεν αναμένεται να έχει τις αγκυλώσεις που έχουμε δει να υπάρχουν εκεί.

Μία πρώτη εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος Φλεβάρη το έργο θα μπορούσε να προκηρυχθεί. Στόχος είναι να υπάρχει ανάδοχος μέχρι το τέλος του 2019 και τα έργα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, παρότι συμβατικά υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε μέχρι το 2025.

Το κόστος του έργου είναι 198,4εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 160εκατ.ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 130εκατ. (+ΦΠΑ) είναι για τις κατασκευές και τα 30εκατ. (+ΦΠΑ) είναι για προμήθεια εξοπλισμού (μεταξύ των οποίων αφορά και 4 νέες γερανογέφυρες). Τα έργα επέκτασης του Σταθµού Εµπορευµατοκιβωτίων αφορούν την κατασκευή ενός κρηπιδώµατος µήκους 440 µέτρων, πλάτους 300 µέτρων µε βάθος 16,5 µέτρα.

Με την ολοκλήρωση του ο νέος Προβλήτας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες αποθήκευσης containers και συγκεκριμένα από 500.000 TEU θα φτάσει τα 1,2εκατ.TEU. Παράλληλα αυτό θα επιτρέψει στο να προσεγγίζουν το λιμάνι μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς containers τύπου New Panamax με δυνατότητα 14.000TEU και κύριες γραμμές (mainliners) πράγμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την χώρα αλλά και τα Βαλκάνια.

Το έργο αναμένεται με αγωνία από τον κατασκευαστικό κλάδο καθώς έχει σημαντικό προϋπολογισμό και αναμένεται να δοθεί μάχη για την επικράτηση και αναδοχή. Άλλωστε τα μεγάλα λιμενικά έργα της χώρας είναι ελάχιστα και στο επίπεδο αυτό έχουμε αντίστοιχα μόνο την περίπτωση της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές