Ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΟΛΠ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2018

Ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΟΛΠ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2018

Εντυπωσιακό ρεκόρ όλων των εποχών στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων πέτυχε ο ΟΛΠ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το 2018 διακίνησε συνολικά 4,41 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, μία αύξηση 19,4% σε σχέση με την αντίστοιχη κίνηση του 2017 (3,69εκατ).

Το ρεκόρ αυτό καταδεικνύει για ακόμα μία φορά τη δυναμική του κεντρικού λιμένα της χώρας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από το 2011 που ήταν 1,68εκατ.εμπορευματοκιβώτια έχει αυξηθεί περισσότερο από 270%.

Αυτό φέρνει σήμερα το λιμάνι του Πειραιά μέσα στα 10 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, στην 7η θέση και με μεγάλες πιθανότητες φέτος να ξεπεράσει το φράγμα των 5εκατ.εμπορευματοκιβωτίων και να μπει στο ΤΟΡ-5 και να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Η επιτυχία αυτή συνδυάζεται με την προσπάθεια της χώρας να μεταβληθεί σε διεθνή κόμβο μεταφορών και με τη δημιουργία σύγχρονου δικτύου αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ήδη η COSCO η κινεζική εταιρεία που ελέγχει τον ΟΛΠ έχει δημιουργήσει την PEARL, ένα σιδηροδρομικό βραχίονα εμπορευματικών μεταφορών που ήδη έχει σχετική άδεια και μηχανές.

Η φετινή χρονιά για τον ΟΛΠ και τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων είναι σημαδιακή, ολοκληρώνεται ο Προβλήτας ΙΙΙ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την χωρητικότητα του λιμανιού, βοηθώντας στα μεγάλα επενδυτικά πλάνα της COSCO.

Nίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές