Κουβέλης: Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια

Κουβέλης: Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια

Στην αξιοποίηση μέσω τμηματικής παραχώρησης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΤ-1, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης. Για το νέο νόμο που αφορά την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, ο κ. Κουβέλης, τόνισε ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε επίπεδο αναζήτησης και εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, είπε ότι δεν μεταβιβάζεται καμία κυριότητα σε κανέναν ιδιώτη και το ελληνικό δημόσιο έχει στα χέρια του αυτά τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που διοικούνται από οργανισμούς λιμένων.

Τόνισε ότι είναι ένα μοντέλο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και το 85% των λιμανιών λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιοποίησης είπε ότι αυτή θα γίνει με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς και απόλυτη διαφάνεια ενώ θα προκηρυχθούν για αξιοποίηση ορισμένες δραστηριότητες αυτών των λιμανιών.

Είπε εξάλλου ότι ο νέος νόμος προβλέπει συνεργασία των λιμανιών με συνδυασμένες δραστηριότητες τονίζοντας ότι μία επενδυτική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει σε ένα λιμάνι θα μπορεί να συνδυαστεί με μια άλλη σε κάποιο άλλο.

«Άλλα λιμάνια προσφέρονται επί παραδείγματι για μαρίνες, άλλα για την κρουαζιέρα άλλα για εμπορική ή βιομηχανική δραστηριότητα» τόνισε προσθέτοντας ότι «η χώρα είχε στερηθεί επί 50 και πλέον ολόκληρα χρόνια συγκεκριμένη λιμενική πολιτική» και ότι «αυτή η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να αξιοποιήσει συγκεκριμένες δυνατότητες και να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης από μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.»

Σε ερώτηση γιατί οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας δεν είναι ενταγμένοι στα ειδικά μισθολόγια ο υπουργός δήλωσε ότι τα ειδικά μισθολόγια αφορούν το δημόσιο τομέα όπως για παράδειγμα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ή τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας. «Οι ναυτικοί της ποντοπόρου ναυτιλίας ανήκουν και αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και η οικονομική τους σχέση είναι με τους πλοιοκτήτες» είπε.

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά και αν η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «η έννοια του τετελεσμένου αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε -ότι πας να κάνεις κάτι που δεν σου ανήκει- δεν υπάρχει».

«Υπάρχει το διεθνές δίκαιο που καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια τα δικαιώματα της Κύπρου στην ευρύτερη κυπριακή ΑΟΖ» πρόσθεσε ενώ εκτίμησε ότι δεν φοβάται την ύπαρξη θερμού επεισοδίου από τη γείτονα χώρα.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές