Συγκοινωνίες Αθήνας: Με 200εκατ. έσοδα και 1,1 εκατομμύρια επιβάτες με κάρτες έκλεισε το 2018

Συγκοινωνίες Αθήνας: Με 200εκατ. έσοδα και 1,1 εκατομμύρια επιβάτες με κάρτες έκλεισε το 2018

Mε ενισχυμένο κύκλο εργασιών που έφτασε τα 200εκατ.ευρώ ο ΟΑΣΑ, αισιοδοξεί για καλύτερα αποτελέσματα κυρίως από τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον Οργανισμό στα έσοδα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα περίπου 40εκατ.ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας. Σε σχέση με το 2017 υπήρξε μία αύξηση περίπου της τάξης του 18% αν αναλογιστούμε ότι το 2017 τα έσοδα κινήθηκαν στα 173εκατ.ευρώ. Για το 2019 ο ΟΑΣΑ ευελπιστεί σε περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του σε ποσοστό άνω του 10%.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι τα περιθώρια βελτίωσης των εσόδων παραμένουν μεγάλα καθώς η νέα γενιά "ηλεκτρονικών τζαμπατζήδων" είναι εδώ μιας και η αδυναμία του συστήματος στο χρονικό περιθώριο που ανοιγοκλείνει η μπάρα (στο Μετρό) και λόγω του αισθητήρα που με την κίνηση ξανα-ανοίγει επιτρέπει την διέλευση πολλαπλών επιβατών ακόμα και χωρίς την επικύρωση του έξυπνου εισιτηρίου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΑΣΑ και τώρα το ΕΜΠ έχει αναλάβει μέσω μελετών να λύσει τον ...γρίφο και το σύστημα να γίνει πιο αποδοτικό.

Μιας και μιλάμε όμως για το σύστημα, περισσότεροι από 1,72εκατ.επιβάτες μέχρι σήμερα έχουν εκδόσει προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες. Από αυτούς 1,10εκατ. είναι προσωποποιημένες περίπου 5 φορές περισσότεροι από το παλαιο σύστημα της χάρτινης κάρτας.

Στις 620.000 έχουν φτάσει οι απρόσωπες κάρτες που όμως μπορεί να έχουν εκδοθεί περιστασιακά (είτε από επισκέπτες της πόλης, είτε πολλαπλές φορές από τον ίδιο χρήστη) και δεν θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι προσμετρώνται σε όλους εκείνους που μετακινούνται.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 7 στους 10 χρησιμοποιούν εκπτωτικά εισιτήρια με τις εκπτώσεις φτάνουν έως τα 17 λεπτά το εισιτήριο. Οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα έφτασαν στο 20% (1 στα 5 ευρώ προέρχεται, δηλαδή, από πιστωτική κάρτα). Στα 293 Αυτόματα Μηχανήματα, πέραν όλων των εκδοτηρίων και 500 περιπτέρων που διαθέτουν POS, δυνατή η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Για τον Δεκέμβριο του 2018 είχαμε μία αύξηση εσόδων κατά 9,8%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Αντίστοιχα, ο Ιανουάριος του 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων 21%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.

Στο θέμα των ελέγχων τώρα παρότι σημειώνεται ότι έχει υπάρξει εντατικοποίηση τους, για όσους κινούνται καθημερινά βλέπουν πως δεν γίνεται με κάποια συνέχεια και συνέπεια και ειδικά στα λεωφορεία σπάνιζει το φαινόμενο των ελέγχων. Πάρα ταύτα όπως αναφέρεται την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου έγιναν σχεδόν 10.000 έλεγχοι στη ΣΤΑΣΥ και 4.900 στην ΟΣΥ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές