Ροδόπουλος: Κεντρική είσοδος εμπορευματικών ροών η Ελλάδα

Ροδόπουλος: Κεντρική είσοδος εμπορευματικών ροών η Ελλάδα

Με μία εντυπωσιακή έναρξη με την συμμετοχή εννέα χωρών ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Logistics on the move, Greece in the fast lane», στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Nίκος Ροδόπουλος ανέφερε: Η εφοδιαστική αλυσίδα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εθνική οικονομία δείχνοντας μια τεράστια ανθεκτικότητα. Η πρώτη ημέρα στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου που βρισκόμαστε σήμερα είναι αφιερωμένη σε ένα διεθνές workshop, ένα διεθνές forum όπου 9 χώρες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη με συνδιοργάνωση με τα Ηνωμένα Έθνη και την Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη θα συζητήσουμε για το μέλλον και την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σχέση με τον σιδηρόδρομο. Η χώρα μας έχει γεωστρατηγική θέση στην Ευρώπη για΄τι είναι το επίνειο της Ευρώπης και γιατί είναι η κεντρική είσοδος των διεθνών εμπορευματικών ροών. μετά τη σημερινή ημέρα θα μετακομίσουμε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα όπου θα έχουμε δυο ημέρες συνεδριακές, δυο ημέρες γόνιμης επικοινωνίας, διαλόγου και ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, ανεξάρτητα δραστηριότητας...από τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, την αγροτοδιατροφική αλυσίδα, την πρωτογενή παραγωγή, τη χωροταξία και την πολεοδόμηση όπου θα συζητήσουμε να βρούμε τις ελάχιστες κοινές συνισταμένες αυτές οι οποίες θα βοηθήσουνε τη χώρα μας, αυτές οι οποίες θα δώσουν μια βάση για να για να μπορέσουμε να πάμε δυο βήματα παρακάτω. Ήδη από το 2014 είχαμε καταγράψει ότι το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας είναι γύρω στο 10%. Αυτό αποτέλεσε ένα αφήγημα όλου του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης της παρούσας δίνοντας έτσι μια ώθηση στο να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα συτή. Είναι σπουδαίο διότι έχει μαγα΄λο πλήθος εργαζομένων το οποίο απασχολεί, δεν έχει μείωση απασχολησιμότητας κατά την περίοδο της κρίσης, έχει διατηρήση το θέμα του τζίρου της άρα λοιπον έχει δείξει μαι ανθεκτικότητα και σύμφωνα με τις τασεις που θα παρουσιαστουν στην 4η πανελλήνια έρευνα που θα γίνει σήμερα το βράδυ στο επίσημο δείπνο θα δώσουμε το νέο ποσοστό του ΑΕΠ και θα δώσουμε τις σύγχρονες τάσεις γιατι η χώρα μας έχει τόσο σπουδαία ευκαιρία που θα πρέπει τουλαχιστον αυτη να την συγκρατησουμε και να πετύχουμε την αναπτυξη και την προοδο που ολοι επιθυμουμε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Αλεξόπουλος – Διευθυντής Αναπτυξιακών Έργων του ΟΗΕ για υποδομές, συνδυασμένες μεταφορές και Logistics τόνισε πως γενικά η διαμετακόμιση χρειάζεται πολύ καλές υποδομές αλλά κυρίως πολύ καλές διασυνδέσεις. Αν, και όπως είπε, η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα σε σχέση με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, πρέπει να αναπτύξει πάρα πολύ τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις διασυνδέσεις των λιμανιών για να μπορέσουν τα λιμάνια να δείξουν το δυναμικό τους. «Αυτό είναι μια πελώρια ευκαιρία για την πατρίδα μας και ο κύριος λόγος είναι ότι όλα αυτά τα φορτία δεν θα μπαίνουν απλά στον σιδηρόδρομο και θα διαμετακομίζονται στις γείτονες χώρες αλλά θα μπορούνε να ανοίγονται όπως λέμε τα εμπορευματοκιβώτια στην πατρίδα μας. Όταν ολοκληρωθεί το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, χρειάζεται όλοι οι φορείς να οργανωθούν, να αναπτύξουν μαζί αυτή τη νέα στρατηγική για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι χώρες που συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας, μετά από την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι οι: Αλβανία, Βοσνία–Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, FYROM, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Πολωνία και Ρωσία. Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών παρουσίασαν τις εξελίξεις στα σιδηροδρομικά δίκτυα των περιοχών τους, τη θέλησή τους να συνεργαστούν με τις γειτονικές τους χώρες με στόχο την ανάπτυξη κοινών σιδηροδρομικών υπηρεσιών (για παράδειγμα block trains) ενισχύοντας την απρόσκοπτη σιδηροδρομική διασυνδεσιμότητα μεταξύ τους.

Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου προσυνεδριακού workshop, που συνδιοργάνωσε η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) με την Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL), με τίτλο: «Capacity Building Workshop on Strengthening Rail Transport Connectivity».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των θεσμικών φορέων, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες και στελέχη της αγοράς συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας με κεντρικό θέμα τον σιδηρόδρομο, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Νωρίτερα οι ομιλητές του συνεδρίου είχαν επισημάνει την συνεισφορά του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και στην ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές