Μία μικρή πόλη αφανίζεται κάθε χρόνο από τροχαία, Ευρωπαϊκός στόχος μείωσης 50% μέχρι το 2030

Μία μικρή πόλη αφανίζεται κάθε χρόνο από τροχαία, Ευρωπαϊκός στόχος μείωσης 50% μέχρι το 2030

Με μεγάλη επισημότητα σήμερα στην Μάλτα υπεγράφη η δήλωση της Βαλέτας για την οδική ασφάλεια. Το πρωί έγινε η Υπουργική Σύνοδος και μεταξύ άλλων μίλησε η Επίτροπος Violletta Bulc η οποία παρουσίασε τα στοιχεία και μίλησε για ενθαρρυντικά νούμερα, τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Να αναφέρουμε ότι ο στόχος της δήλωσης είναι τα ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους να μειωθούν κατά 50% την δεκαετία 2020-2030. Σχεδόν όλοι οι Υπουργοί Μεταφορών που πήραν τον λόγο μίλησαν για τις προσπάθειες που γίνονται στις χώρες τους για την μείωση των θανάτων και ατυχημάτων καθώς και την δέσμευση τους στο στόχο αυτό.

Στις τοποθετήσεις που υπήρξαν ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι σοβαρό θέμα που αφορά τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. "Είναι ευθύνη όλων καθώς η απώλεια 26.000 είναι απαράδεκτη τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δράματος όσο και σε οικονομικό επίπεδο" αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπήρξε ομιλία για τις υποδομές σε αυτοκινητόδρομους και αναφέρθηκε πως πολλές υποδομές χρηματοδοτήθηκαν μέσω του CEF και του TEN-T. Επίσης δύο σημαντικά στοιχεία είναι πως το 50% των θανάτων συγκεντρώνεται σε μόλις 10% του δικτύου στην Ευρώπη και πως το ΤΕΝ-Τ αποδίδει λόγω των επενδύσεων που έχει γίνει και σήμερα είναι υπεύθυνο για το 50% των ταξιδιών από Λετονία μέχρι Ελλάδα. Ένα στοιχείο που παρουσιάστηκε είναι πως ακόμα και σήμερα η συντήρηση αυτοκινητόδρομων δεν είναι προτεραιότητα σε πολλές χώρες και πως θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα σε αυτό τον τομέα. Ακολούθως ζητήθηκε να υπάρξει ένα ταμείο και να πραγματοποιηθούν μεγάλα projects στις υποδομές.

Ένα από τα σημαντικά νέα που προέκυψαν από τη σημερινή Υπουργική σύσκεψη είναι πως από τις 31 Μαρτίου 2018 θα πρέπει υποχρεωτικά στα νέα αυτοκίνητα να υπάρχει το σύστημα e-call το οποίο σε περίπτωση ατυχήματος θα καλεί τις αρμόδιες αρχές για την άμεση ανταπόκριση και διάσωση. Αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικές τις ανθρώπινες απώλειες καθώς συχνά οι θάνατοι συμβαίνουν λόγω της καθυστέρησης αντιμετώπισης του γεγονότος. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως από το 2015 υιοθετήθηκε ψήφισμα στο τέλος του 2015 για την αστική κινητικότητα.

O Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης μίλησε με κολακευτικά σχόλια για την Επίτροπο Μεταφορών Violletta Bulc και σημείωσε πως η οδική ασφάλεια και οι υποδομές σχετίζεται με την παιδεία και μίλησε για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο έκδοσης των διπλωμάτων. Επίσης τόνισε πως μία από τις προτεραιότητες της Ελληνική Κυβέρνησης είναι η εκπαίδευση και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να λειτουργεί μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με στόχο την ενημέρωση των νέων. Επίσης είπε πως σύντομα θα υπάρξει μία τροπολογία στην οποία θα μπουν βιωματικές ποινές στα τροχαία ατυχήματα και να δίνει τη δυνατότητα επιβολής τέτοιας ποινής σε αυτούς που προξένησαν ατυχήματα  σε κοινωνική εργασία π.χ. σε νοσοκομεία για να "βιώνουν" αυτό που προκάλεσαν με την οδηγική τους συμπεριφορά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών για την κατάσταση των οχημάτων που πωλούνται από τη μία χώρα στην άλλη με την κατάσταση του οχήματος και των 3 τελευταίων τεχνικών ελέγχων. Αυτό είναι ένα φλέγον θέμα για τη χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί και πάλι στα μεταχειρισμένα οχήματα. Τέλος ο κος Μαυραγάνης είπε πως η αυτοματοποιημένη οδήγηση πρέπει να εφαρμοστεί με την υποσημείωση πως όταν εφαρμόζονται τέτοιες τεχνολογίες πρέπει να εφαρμόζονται σταδιακά για να είναι αποδεκτές από την κοινωνία.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ετησίως 25.500 άτομα χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρώπης, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία μικρή πόλη. Αυτός ο αριθμός αν φτάσουμε σε επίπεδο ετών θα δούμε το σοκαριστικό στοιχείο πως από το 2000 στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 500.000 θάνατοι από τροχαία, αριθμός εξαιρετικά υψηλός αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί από τις πιο εξελιγμένες περιοχές στον Πλανήτη.

Τα δεδομένα που παρουσίασε η Κομισιόν δείχνει ότι ναι μεν υπήρξε μείωση το 2016 κατά 2% όμως σύμφωνα με την ανάλυση τoy ETSC οι θάνατοι από τροχαία πρέπει να πέσουν κατά 11.5% κάθε χρόνο προκειμένου να γίνει εφικτός ο στόχος της Ε.Ε. για μείωση των θανάτων στο μισό μέχρι το 2020. Νούμερο που μάλλον ακούγεται ανέφικτο.

Σχολιάζοντας αυτά τα στατιστικά ο Antonio Avenoso, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Μεταφορές δήλωσε: "Με περίπου 500 θανάτους κάθε εβδομάδα πρέπει να ακολουθηθούν γενναίες δράσεις από τα κράτη-μέλη. Τα πρότυπα ασφάλειας οχημάτων έχει να ανανεωθεί από το 2009. Ένα πλάνο που θα απαιτεί από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εισάγουν τεχνολογίες που σώζουν ζωές, όπως το αυτόματο φρένο σε έκτακτες περιπτώσεις, έξυπνο σύστημα ελέγχου ταχύτητα, και υπενθύμιση για τις ζώνες για τους επιβάτες αναβλήθηκε ως τον Μάρτιο του 2018 και ακόμα και τότε θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές. Κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει επιπλέον αναπόφευκτους θανάτους.

Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην αστυνόμευση, τις υποδομές βελτίωσης και μέτρα που θα κάνουν ποδηλάτες και πεζούς ασφαλέστερους στους δρόμους. Οι θάνατοι από τροχαία και οι σοβαρά τραυματισμένοι δημιουργούν πόνο και κοστίζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομία δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές