Εγνατία: Πρόβλεψη κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο Χαλάστρα-Εύζωνοι βάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Εγνατία: Πρόβλεψη κατασκευής αυτοκινητόδρομου στο Χαλάστρα-Εύζωνοι βάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Την περασμένη Παρασκευή, το μεγάλο νέο ήταν η εκκίνηση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μαζί με 3 κάθετους άξονες. Δηλαδή ο βασικός άξονας από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου 658χλμ και οι κάθετοι άξονες Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας με μήκος και οι τρεις 225χλμ.

Κατασκευαστικά, το μεγάλο νέο που βγήκε από τους όρους του διαγωνισμού είναι η ενδεχόμενη αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο τμήματος του άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι μήκους 40χλμ και ενός τμήματος περίπου 10χλμ του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο κείμενο "Το Ταμείο ενδέχεται, κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και πριν την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών, να συμπεριλάβει στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης και την αναβάθμιση των τμημάτων Χαλάστρα – Πολύκαστρο του κάθετου άξονα Χαλάστρα –
Εύζωνοι και Χριστός – Αμπέλα του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας συνολικού μήκους 54 χλμ. περίπου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών".

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πόσο εκτιμάται το κόστος για την κατασκευή αυτών των δύο τμημάτων. Στην Ελλάδα μία κατά προσέγγιση εκτίμηση (σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2014 του τότε Υπουργού Υποδομών Μ.Χρυσοχοϊδη) το κόστος κατασκευής αυτοκινητόδρομου ανά χιλιόμετρο αγγίζει τα 5,5εκατ.ευρώ. Αυτό σημαίνει με βάση αυτό το νούμερο, το κόστος θα άγγιζε χοντρικά τα 275εκατ.ευρώ.

Επίσης, ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι, αν τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ζητήσει την αναβάθμιση αυτών των τμημάτων, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις καθώς μιλάμε για διαπλάτυνση των υφιστάμενων τμημάτων και αν ναι πόσο εκτιμώνται και αν υπάρχει έτοιμο πλάνο για την ενεργοποίηση τους.

Πάντως σε περίπτωση που τελικά ζητηθεί η κατασκευή των δύο παραπάνω τμημάτων, θα σημάνει και το κλείσιμο δύο σημαντικών εκκρεμοτήτων σε επίπεδο οδικών υποδομών για την Εγνατία Οδό, ειδικά για τον κάθετο άξονα Χαλάστρα-Εύζωνοι που αποτελεί την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τη χώρα μας με τα Σκόπια και την υπόλοιπη Ευρώπη και που σήμερα είναι το μοναδικό τμήμα που παραμένει ως ταχείας κυκλοφορίας και όχι κλειστός αυτοκινητόδρομος.

Να θυμίσουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε τον διαγωνισμό για την "χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του Οδικού Άξονα. Συγκεκριμένα, η εκμετάλλευση περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών και δράσεων που απαιτούνται για την ορθολογική οικονομική διαχείριση του Οδικού Άξονα και, ως εκ τούτου, περιλαμβάνει κυρίως την είσπραξη εσόδων μέσω διοδίων ή/και άλλων πηγών σε αντάλλαγμα για την παροχή προς τους χρήστες του Οδικού Άξονα υπηρεσιών συντήρησης και λειτουργίας σε κατάλληλο/αποδεκτό επίπεδο, όπως αυτό θα προσδιορισθεί ειδικότερα στη Σύμβαση Παραχώρησης".

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ
Μιλάμε για ένα σύνολο οδικού δικτύου με μήκος 883χλμ που αποτελείται από:

1.Τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού, μήκους 658 χιλιομέτρων, διαχωρισμένων ρευμάτων κυκλοφορίας, με πλήρη έλεγχο των προσβάσεων. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους (στη συνοριακή πύλη με την Τουρκία) και διέρχεται από τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης. Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης («ΛΕΑ») ανά κατεύθυνση (ρεύμα κυκλοφορίας) και κεντρική νησίδα. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, για οδικό τμήμα 45 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Κλειδίου έως τον κόμβο Λαγκαδά, η Εγνατία Οδός διαθέτει τρεις λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα.

Η Εγνατία Οδός συνδέει μεταξύ τους όλες τις μεγάλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και τα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, μέσω 74 ανισόπεδων κόμβων και προσβάσεων και αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”) και ζωτικό τμήμα του ελληνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων.


2.Τον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, τμήμα του διευρωπαϊκού “εκτεταμένου οδικού δικτύου” (Trans-European “Comprehensive Road Network”) και διαθέτει οκτώ ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό. Μέσω του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65 - σήμερα υπό κατασκευή), ο εν λόγω άξονας συνδέει την Αλβανία με την ηπειρωτική Ελλάδα και την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Ο κάθετος αυτός άξονας, συνολικού μήκους 69,2 χιλιομέτρων, διαθέτει τεχνικά χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα της Εγνατίας Οδού (2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρέυμα κυκλοφορίας).

3.Τον κάθετο άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι, μήκους 60 χιλιομέτρων, τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”), με τρεις ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό. Ο κάθετος αυτός άξονας συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ στο μεθοριακό σταθμό Ευζώνων. Μέσω της Εγνατίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ συνδέει την ΠΓΔΜ με την ηπειρωτική Ελλάδα και την μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Το τμήμα Χαλάστρα – Άγιος Αθανάσιος – Πολύκαστρο, μήκους 44,2 χιλιομέτρων, έχει σχεδιασθεί ως άξονας χαρακτηριστικών παρομοίων με εκείνα της Εγνατίας Οδού, επί του παρόντος όμως υφίσταται ως άξονας με μία λωρίδα κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστική νησίδα. Το τμήμα Πολύκαστρο – μεθοριακός σταθμός Ευζώνων, μήκους 15,8 χιλιομέτρων, έχει αναπτυχθεί πλήρως ως άξονας με διαχωρισμένα ρεύματα κυκλοφορίας με κεντρική νησίδα και προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου.

4.Toν κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, μήκους 95,5 χιλιομέτρων, τμήμα του διευρωπαϊκού “κεντρικού οδικού δικτύου” (Τrans-European “core road network”), με δεκαεπτά ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό. Μέσω της Εγνατίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ συνδέει τη δυτική Βουλγαρία με την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. Το σύνολο του άξονα (με εξαίρεση το οδικό τμήμα Χριστός – Αμπέλα, μήκους 9,8 χιλιομέτρων) έχει κατασκευασθεί με προδιαγραφές παρόμοιες με εκείνες της Εγνατίας Οδού και βρίσκεται σε λειτουργία.

H εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθεί στις 26 Ιανουαρίου 2018. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η ανάδειξη του παραχωρησιούχου, πιθανότατα εντός του 2018 με τις υπογραφές να τοποθετούνται λόγω διαδικασίας το 2019.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές