Υποθαλάσσια Σαλαμίνας: Μετά από 10 χρόνια δημοπρατήθηκε νέο έργο παραχώρησης

Υποθαλάσσια Σαλαμίνας: Μετά από 10 χρόνια δημοπρατήθηκε νέο έργο παραχώρησης

Ψήφο εμπιστοσύνης θεωρούν τις 3 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το νέο μεγάλο έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος στο ypodomes.com η συμμετοχή 3 από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες αλλά και η παρουσία της πολυεθνικής κατασκευαστικής VINCI δημιουργεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια κλίμα αισιοδοξίας για την νέα μέρα στις υποδομές της χώρας.

Όπως αποκάλυψε χθες το ypodomes εκδήλωση ενδιαφέροντος είχαμε από τις METKA, ΤΕΡΝΑ, VINCI CONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Η αγωνία που υπήρχε για το συγκεκριμένο έργο ήταν εμφανής καθώς όσο περνούσαν οι μέρες και δεν υπήρχε νέα παράταση, τόσο αυξανόταν η πίεση για την τύχη της δημοπράτησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το έργο εξήγγειλε για πρώτη φορά ο πρώην Υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης το 2012 και απο τότε είχε πάρει περισσότερες από 10 παρατάσεις καθώς είτε υπήρχε φόβος να βγει άγονος ο διαγωνισμός είτε υπήρχαν αιτήματα για παράταση της διαδικασίας.

Τώρα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκωδικοποιηθεί η αντίδραση του Δήμου Σαλαμίνας που σημειωτέον έχει κηρύξει δημοψήφισμα για τις 20 Μαρτίου ενώ θα κληθεί να συμμετάσχει στον Ανταγωνιστικό Διάλογο για τη διαμόρφωση του έργου.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου μέχρι το τέλος του 2018 και από εκεί θα προκύψουν τόσο το τελικό φυσικό αντικείμενο του έργου όσο και οι περιβαλλοντικές αδειδοτήσεις και φυσικά ο οριστικός μειοδότης που θα αναλάβει την παραχώρηση για τα επόμενα 35 χρόνια.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής ημέρας ήταν πως η δημοπράτησης της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας-Περάματος είναι η πρώτη που διεξάγεται με επιτυχία την τρέχουσα δεκαετία (!!) καθώς η απόπειρα του 2011 για το Αεροδρόμιο Καστελίου είχε χαρακτηριστεί ως φιάσκο.

Η τελευταία υπογραφή έργου παραχώρησης στο Υπουργείο Υποδομών μας γυρίζει στο μακρινό 2008 όταν είχε υπογραφεί (ως τελευταία από τις 5) η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Για το επόμενο διάστημα αναμένεται μία ολόκληρη γενιά νέων έργων παραχώηρησης που θα πλαισιώσει την Υποθαλάσσια Σαλαμίνα και περιλαμβάνει το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και πιθανότατα την Υποθαλάσσια Λευκάδας.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα του Πακέτου Γιούνκερ καθώς δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα αν θα είναι μέσω παραχώρησης ή μέσω ΣΔΙΤ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές