Διώροφη Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και Ανισοπεδοποίηση Λ.Βουλιαγμένης με 170εκατ.ευρώ

Διώροφη Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και Ανισοπεδοποίηση Λ.Βουλιαγμένης με 170εκατ.ευρώ

Μία πολύ προωθημένη πρόταση κατέθεσε στην προχθεσινή εσπερίδα του ΤΕΕ ο Σέργιος Λαμπρόπουλος και η ομάδα του. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, πρότειναν την κατασκευή της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης αλλά και την Ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με μία άλλη ματιά έχοντας μιά φρέσκια ματιά και κάνοντας πράξη το value engineering.

Μέσα από αυτή τη διπλή πρόταση το κόστος και για τα δύο έργα "προσγειώνεται" στο επίπεδο των 170εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ), που χωρίζεται σε 130εκατ.ευρώ για την Σήραγγα και 40εκατ.ευρώ για την Λ.Βουλιαγμένης. Μερικά από τα πρωτοποριακά στοιχεία κατασκευής είναι η δημιουργία της πρώτης για τα Ελληνικά δεδομένα διώροφης Σήραγγας που δένει πιο εύκολα κάτω από τον πυκνό αστικό ιστό, η διαπλάτυνση της Λ.Βουλιαγμένης σε 4 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισοπεδοποίηση μέχρι την Λ.Αλίμου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Σύμφωνα με την παρουσίαση το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει από την περιοχή του Α.Κ. Καισαριανής μέχρι την αρχή της σήραγγας Ηλιούπολης μήκους 2,50χλμ περίπου, η υφιστάμενη οδός μετατρέπεται σε κλειστή αρτηρία 3 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλήρη έλεγχο προσβάσεων και 3 ανισόπεδους κόμβους με κατάληξη σε σύνδεση με τη Λ.Βουλιαγμένης στο ύψος της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στην Ηλιούπολη.

Οι φόρτοι που αναμένονται είναι 40.000 οχήματα/ημέρα σε Διώροφη Σήραγγα που θα εξυπηρετεί στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα τα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, με την αίρεση ότι η χρήση της θα είναι αποκλειστικά για επιβατικά αυτοκίνητα και το όριο ταχύτητας θα περιοριστεί σε 70χλμ/ώρα.

Η κατά μήκος κλίση της σήραγγας δεν υπερβαίνει τ0 4,30%. Τα πρώτα 1.000μ θα διανοιγούν με διατρητική μέθοδο (New Austrian Tunneling Method - ΝΑΤΜ και Open Face Shield – OFS).

Τα υπόλοιπα 2.100μ με την μέθοδο Cover & Cut κάτω από τη Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου, τις Πλατείες 28ης Οκτωβρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου και την Πλατεία 25ης Μαρτίου, μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης. Το όριο ταχύτητας έχει οριστεί σε 80χλμ/ώρα.

Αναφορικά με την Ανισοπεδοποίησης της Λ.Βουλιαγμένης μέχρι την Λ.Αλίμου με μήκος 2,5χλμ προτείνεται η προσθήκη μίας λωρίδας κυκλοφορίας ανά ρεύμα (συνολικά 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση με αντικατάσταση της σημερινής νησίδας με στηθαίο σκυροδέματος.

Η "νέα" Λ.Βουλιαγμένης θα μπορούσε να έχει 4 ανισόπεδους κόμβους σε Σύνδεση της Λ.Β. με την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολεως και την οδό Δωδεκανήσου, την Εθνάρχου Μακαρίου και Μαυρομιχάλη, με Ανεξαρτησίας-Κύπρου και Εθν.Αντιστάσεως και την Λ.Αλίμου.

Μερικά από τα πρωτοποριακά στοιχεία είναι η ελαχιστοποίηση των απαλλοτριώσεων για τη μείωση του κόστους, η χρήση νέων τεχνολογιών κ.α.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Σύμφωνα με την πρόταση θα μπορούσε να γίνει δανειοδότηση με βάση την είσπραξη των διοδίων της Αττικής Οδού μετά το 2024 όταν και λήγει η σύμβαση παραχώρησης, η δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Έργων με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και μετά το διαγωνισμό η δημιουργία από τον ανάδοχο Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που μεταξύ άλλων θα αναλάβει και την συντήρηση-βαριά συντήρηση της Αττικής Οδού.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Η πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της ομάδας Λαμπρόπουλου, έχει μερικά ερωτήματα τα οποία χρίζουν μεγαλύτερης σαφήνειας, όπως:
-Ο συνυπολογισμός της επιβάρυνσης της κυκλοφορίας απο τη λειτουργία του νέου πόλου στο Ελληνικό που θα φέρει στη Λ.Βουλιαγμένης μερικές επιπλέον δεκάδες χιλιάδες οχημάτων.
-Η απουσία λόγω του παραπάνω γεγονότος επέκτασης της Ανισοπεδοποίησης μέχρι τουλάχιστον το ύψος του Ελληνικού.
-Η επιβάρυνση της τοπικής κυκλοφορίας από την διέλευση βαρέων οχημάτων που δεν θα μπορούν να κινηθούν στην Σήραγγα.
-Ο αποκλεισμός στην Αστική Σήραγγα των τουριστικών ή αστικών λεωφορείων.
-Η ύπαρξη στην αναβαθμισμένη Λ.Βουλιαγμένης ή έστω στον παράδρομο της ποδηλατοδρόμου και ικανού χώρου για την κίνηση των πεζών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές