Με μεγάλη πλειοψηφία δεκτό το νομοσχέδιο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Με μεγάλη πλειοψηφία δεκτό το νομοσχέδιο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

To πρώτο βήμα για την κύρωση της σύμβαση παραχώρησης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, στην Κρήτη, έγινε χθες καθώς εγινε δεκτό επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, ενώ η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα σημάνει την κύρωση της σύμβαση, την ολοκλήρωση της μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΜΕ στο ypodomes.com θα πραγματοιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΜΑΧΗ ΣΠΙΡΤΖΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ως ένα μεγάλο επενδυτικό έργο που έχει ισχυρό αναπτυξιακό βάρος για τη Κρήτη αλλά και όφελος για το δημόσιο συμφέρον, χαρακτήρισε την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ενώ από την πλευρά του ο Τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως το έργο ξεκίνησε από τη ΝΔ.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ προανήγγειλε βελτιωτικές αλλαγές για τις αποζημιώσεις σε όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και απαλλοτριώνονται πάνω από 75% των οικοπέδων τους λόγω του νέου αεροδρομίου.

Κλείνοντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, ο κ. Σπίρτζης επιτέθηκε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για παλαιοκομματικού τύπου λογική.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ισχυρά οφέλη που κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

- Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης διπλασιάστηκαν τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και ανέρχονται στο 2% του τζίρου του αεροδρομίου.

- Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία του αεροδρομίου και γίνεται ισχυρή η παρουσία του, η οποία φθάνει στο 45%.

- Απαγορεύεται η μεταβίβαση μετοχών που κατέχει το Δημόσιο κάτω του 35%.

- Ενσωματώθηκαν στο έργο και στη σύμβαση, η κατασκευή των οδικών συνδέσεων του αεροδρομίου.

Ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε επίσης ότι «ολοκληρώθηκε το 90% των απαλλοτριώσεων, και με αυτό τον τρόπο δεν θα πληρώσει ο έλληνας πολίτης ούτε ένα ευρώ αποζημιώσεις προς τον παραχωρησιούχο, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που 10 χρόνια μετά δεν είχε προχωρήσει ούτε το 50% των απαλλοτριώσεων».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολέμιος του έργου για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο κ. Σπίρτζης αντέτεινε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος θα ήταν αντίθετος με τους όρους και τις προβλέψεις εκείνου του διαγωνισμού, όπως και για άλλες παραχωρήσεις που δέσμευαν τη χώρα, όπως έγινε με το Ελληνικό, τους μεγάλους οδικούς άξονες και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

«Συγχαρητήρια για τη συνέπεια και τη γνώση σας που τελειώσατε τα έργα, όπως τις παραχωρήσεις των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, 15 χρόνια μετά την συμβασιοποίηση τους. ΝΔ και ΔΗΣΥ δεν προχώρησαν μεγάλα έργα υποδομών γιατί λειτουργούσαν με ψηφοθηρική τακτική παλαιοκομματικού τύπου», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε:

«Εμείς προβλέψαμε το 34% να είναι αμεταβίβαστο από το ελληνικό δημόσιο. Μη σπάσει ο διάολος το ποδάρι και βγείτε κυβέρνηση - που ποτέ δεν θα βγείτε - και πουλήσετε και αυτό το αεροδρόμιο όπως κάνατε με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Ούτε ψητός στο Σύνταγμα δεν θα συμφωνήσω εγώ με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπως προσπαθήσατε να πείσετε».

«Καλωσορίζω τον υπουργό στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς, και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της πραγματικότητας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολέμιος του έργου στο Καστέλι», σχολίασε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι την τελευταία 4ετία οι επενδύσεις έχουν εξαφανιστεί και τα έργα υποδομής έχουν περιοριστεί κατά πολύ, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση ήταν πολέμιος και εμπόδιζε όλες τις εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος και την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά από τη Cosco. «Θέλει θάρρος κ αξιοπρέπεια να αναγνωρίζεις τα λάθη σου», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Εμείς ξεκινήσαμε το έργο για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενώ εσείς ήσασταν απέναντι. Πώς γίνεται σε ένα έργο, προϋπολογισμού 850 εκ. ευρώ, να κατεβαίνει στο διαγωνισμό μόνο μία κοινοπραξία; Διαγωνισμός μόνο με έναν ενδιαφερόμενο δεν είναι διαγωνισμός», τόνισε, ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι το κόστος του έργου θα αυξηθεί κατακόρυφα στη συνέχεια.

«Η ΝΔ αυτό το έργο το θέλει. Το σχεδιάσαμε και θέλουμε να το δούμε ολοκληρωμένο, αλλά έχουμε ένα έργο με έκπτωση 40% και η εμπειρία δείχνει ότι η πολύ μεγάλη έκπτωση που αρχικά δίνεται, εξανεμίζεται στη συνέχεια μέσω αναθεώρησης συμβάσεων, εργολαβιών και αύξησης κόστους», υποστήριξε.

Ακόμα, ο κ. Καραμανλής τόνισε τον κίνδυνο, «το υφιστάμενο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης να γίνει ένα νέο ‘Ελληνικό’», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου στο Καστέλι.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com (με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές