Τέσσερις τελικά οι μνηστήρες στη δημοπράτηση της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό

Τέσσερις τελικά οι μνηστήρες στη δημοπράτηση της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό

Τέσσερα είναι τελικά τα σχήματα που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 στο τμήμα Άλσος Βεϊκού-Γουδή. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ του ypodomes.com τα σχήματα που κατέβηκαν είναι: 1.ΤΕΡΝΑ-VINCI-SIEMENS, 2. ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI 3.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM 4.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-FCC-AΡΧΙΡΟΔΟΝ οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για ένα διαγωνισμό με πολλές συμμετοχές από κορυφαίες τεχνικές εταιρείες.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο διαγωνισμός ήταν να διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και μετατέθηκε τρεις φορές. Η πρώτη μετάθεση ήταν για τις 17 Ιουλίου, η δεύτερη για τις 31 Ιουλίου και η τρίτη για σήμερα 10 Αυγούστου 2017.

Ο φορέας Υλοποίησης του έργου Αττικό Μετρό περίμενε από την αρχή υψηλή συμμετοχή που δικαιώνει την προσδοκία της για μία δημοπράτηση που θα δώσει ένα ισχυρό ανάδοχο που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο mega project  και το φυσικό αντικείμενο του έργου. Στόχος της σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ypodomes.com είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχημάτων που συμμετέχουν μέχρι το τέλος του έτους και στις αρχές του 2018 να κατατεθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Απώτερος στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε τον ανάδοχο που θα εξασφαλίσει το χρυσό συμβόλαιο και μετά από μία πολύμηνη προσυμβατική περίοδο (προσφυγές, Ελεγκτικό Συνέδριο, κύρωση από τη Βουλή) να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής κάπου εντός του 2019.  Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 8 χρόνια.

Να σημειώσουμε πως το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο έργο-μετρό όλων των εποχών, ξεπερνώντας σε φυσικό και οικονομικό αντικείμενο εκείνο των γραμμών 2 και 3 στις αρχές της δεκαετίας του 1990. To κόστος της νέας γραμμής έχει εκτιμηθεί σε 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 1,45δισ.ευρώ). Με τη λειτουργία της αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες και να καλύψει πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Η νέα γραμμή 4 δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με τις γραμμές 2 και 3 κυρίως στα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Σε όλους τους σταθμούς που θα έχουν μήκος 110 μέτρα θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας που θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και πλήρη στάση του συρμού. Περιλαμβάνεται η κατασκευή 14 νέων υπόγειων σταθμών και 13χλμ νέας υπόγειας διπλής γραμμής. Συγκεκριμένα πρόκειται να κατασκευαστούν οι σταθμοί: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (σύνδεση με Γραμμή 2), ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΓΟΥΔΗ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αττικό Μετρό έχει λάβει αίτημα για την κατασκευή ενός επιπλέον σταθμού στην οδό Πάρνηθος, μεταξύ των σταθμών ΓΑΛΑΤΣΙ και ΚΥΨΕΛΗ.

Οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι και θα κινούνται χωρίς οδηγό (όπως στο Μετρό Θεσσαλονίκης) ενώ στα πλαίσια της κατασκευής της Γραμμής θα κατασκευαστεί και νέο κέντρο ελέγχου.

Η γραμμή 4 σε αυτή την πρώτη φάση της (ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ) θα καλύψει τα περισσότερα πυκνοκατοικημένα σημεία της πρωτεύουσας ξεκινώντας από το Γαλάτσι, την Κυψέλη, του Γκύζη, την Αλεξάνδρας (χαμηλά), τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και θα συνεχίζει στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου, Καισαριανή για να καταλήξει στο Γουδή, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη Λ.Μεσογείων. Μελλοντικά αναμένονται και νέες φάσεις του έργου που προς το παρόν δεν έχουν χρηματοδότηση (ΓΟΥΔΗ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ). 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές