Το 2019 σε λειτουργία οι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ

Το 2019 σε λειτουργία οι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα λειτουργήσουν οι τρεις πρώτοι σταθμοί σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια και τέλος του 2020 αρχές του 2021 θα λειτουργήσουν και οι άλλοι τρεις σταθμοί σε Μανιάτικα, Πειραιά και Δημοτικό Θέατρο. Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό σε ερώτηση του ypodomes.com για την λειτουργία της επέκτασης προς Πειραιά, καθώς είναι γνωστό ότι αυτό θα γίνει τμηματικά.

Σχετικά με τον σταθμό του Πειραιά ο Υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και προχωρούν οι εργασίες εκσκαφής, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης εκ μέρους της Κοινοπραξίας του έργου και Διευθύνων Σύμβουλος της J&P ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με την συνοπτική παρουσίαση του έργου που διανεμήθηκε στους συντάκτες, το έργο που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2012 και είχε περίοδο ολοκλήρωσης μέχρι τις 21 Αυγούστου 2017 έχει πάρει μία πρώτη παράταση για τις 9 Μαϊου 2019 (620 ημερολογιακές ημέρες). Το κόστος του ανέρχεται σε 467.462.129,60 ευρώ. Το συνολικό ποσοστό προόδου των εργασιών είναι 60%, η διάνοιξη της σήραγγας κατά 98% (μένει η απόσταση μέχρι το Φρέαρ Δεληγιάννη από όπου και θα εξέλθει), το ποσοστό προόδου των εργασιών Πολιτικού Μηχανικού κατά 75% και το ποσοστό προόδου Η/Μ κατα 22%.

Το έργο έχει καταγράψει καθυστέρηση περίπου 3 χρόνων λόγω τεχνικών προβλημάτων, διαχειριστικών λαθών, νομικών εμπλοκών και παρεμβάσεων φορέων της περιοχής.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η Γραμμή 3 θα έχει μήκος περίπου 50χλμ και 27 σταθμούς ενώ θα ενώνει το λιμάνι του Πειραιά, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο.

Ο χρόνος μετακίνησης υπολογίζεται σε περίπου 55 λεπτά, χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα ένας επιβάτης χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά από το λιμάνι μέχρι το Αεροδρόμιο και πολλές φορές με αρκετές μετεπιβιβάσεις.

Στην ουσία, η επέκταση αυτή θα εξυπηρετήσει την απρόσκοπτη κίνηση επιβατών μεταξύ των 2 μεγάλων πυλών εισόδου - εξόδου στη χώρα. Η ολοκληρωμένη λειτουργία της θα φέρει αναδιάρθρωση σε πολλές λεωφορειακές γραμμές που θα σταματήσουν να διασχίζουν τους δήμους που θα εξυπηρετεί η επέκταση (Αγ. Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς) και θα λειτουργούν ως τροφοδοτικές γραμμές του Μετρό.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές