Μετρό Θεσσαλονίκης: Προς δημοπράτηση οι πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις σε Εύοσμο και Ευκαρπία

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προς δημοπράτηση οι πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις σε Εύοσμο και Ευκαρπία

Σε δημοπράτηση μέσα στη χρονιά θα βγάλει η Αττικό Μετρό τις πρόδρομες εργασίες για τις δύο επεκτάσεις νέας γενιάς του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Α.Μ.,Γιάννη Μυλόπουλο στο ypodomes.com αυτή την εποχή γίνονται οι σχετικές κινήσεις προκειμένου να προετοιμαστούν τα τεύχη του διαγωνισμού και να τρέξει από φέτος.

Το έργο έχει ένα αρχικά εκτιμώμενο κόστος 30εκατ.ευρώ (ποσό που μπορεί να μεταβληθεί μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού) και έχει στόχο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την Παράκαμψη των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), των αρχαιολογικών ανασκαφών αλλά και να δώσει χρόνο στην ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων.

Με αυυτό τον τρόπο όταν θα ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, δεν θα υπάρχει χρονοτριβή στην διάρκεια του κυρίως έργου με αποτέλεσμα να μην χάνεται πολυτιμός χρόνος όπως συμβαίνει τώρα σχεδόν σε όλα τα έργα και έτσι να τηρούνται καλύτερα τα σχεδιασμένα χρονοδιαγράμματα.

Βέβαια, να πούμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις δύο δυτικές επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και με το ποσό να κυμαίνεται γύρω στα 950εκατ.ευρώ και για τα δύο project φαντάζει ακόμα κάτι μακρινό.

Η επέκταση προς Ευκαρπία έχει τον ίδιο σχεδιασμό με την επέκταση Καλαμαριάς καθώς συνδέεται με τον σταθμό της βασικής γραμμής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και από εκεί χρησιμοποιώντας υπογείως την οδό Λαγκαδά φτάνει μέχρι την Περιφερειακή έχοντας 5 σταθμούς. Ουσιαστικά με την κατασκευή και λειτουργία αυτού του νέου κλάδου θα δημιουργηθούν δύο αυτόνομες γραμμές με κάποιους κοινούς σταθμούς.

Η επέκταση προς Εύοσμο-Κορδελιό, αφορά την επέκταση της βασικής γραμμής δυτικά του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, καλύπτοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές με μεγάλη δυναμική για τη λειτουργία σταθμών Μετρό. Θα διαθέτει 4 σταθμούς και επίσης θα φτάνει μέχρι την Περιφερειακή της πόλης κοντά στο δυτικό άκρο της.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές