Ζητείται η σιδηροδρομική σύνδεση Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη

Ζητείται η σιδηροδρομική σύνδεση Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη

Με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας ζήτα την Προαστιακό Σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού Πέλλας μέσω Γιαννιτσών με επέκταση στην Αλμωπία και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ψήφισμα το έργο μπορεί να γίνει αφού το πεδινό ανάγλυφο της περιοχής ελαχιστοποιούν το κόστος και το χρόνο κατασκευής.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το ypodomes.com ο Νομός Πέλλας βιώνει συγκοινωνιακή με το "ανεπαρκές και επικίνδυνο για την ασφάλεια μας οδικό δίκτυο που συνδέει το Νομό με τη Θεσσαλονίκη αλλά και με την απουσία κάθετης πρόσβασης προς την Εγνατία Οδό" και συνεχίζει "η υπάρχουσα σιδηροδρομική διαδρομή Θεσσαλονίκη-Πλατύ-Σκύδρα-Έδεσσα αφήνει το μεγαλύτερο, το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Νομού Πέλλας εκτός σιδηροδρομικού δικτύου".

Την ίδια ώρα μένει αναξιοποίητη η Προκαταρκτική Μελέτη Σκοπιμότητας που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008 με απόλυτα θετικά συμπεράσματα για την αναγκαιότητα υλοποίησης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών, ενώ η είσοδος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ της Ferrovie αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση το έργο πρέπει να γίνει καθώς:
-Θα διευκολύνει και θα μεταφέρει επιβάτες και αγαθά από Πέλλα και Φλώρινα και Κοζάνη από/προς τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι, τη ΒΙΠΕ Σίνδου σε χρόνο πολύ μικρότερο του σημερινού.

-Θα αποτελέσει τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και θα διευκολύνει τη σύνδεση με τα άλλα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

-Θα συμβάλει στην μετατροπή της Περιφέρειας σε Προάστιο αποκεντρώνοντας τη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, του τουρισμού και των τοπικών αγορών.

-Θα αποθαρρύνει τη χρήση του ι.χ. με αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές