Προκηρύχθηκε και πάλι το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Προκηρύχθηκε και πάλι το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Το κορυφαίο project που τρέχει η ΓΑΙΑΟΣΕ, φιλοδοξεί να γίνει διεθνές κέντρο εμπορίου

Ένα από τα σημαντικότερα project της χώρας ενεργοποιείται και πάλι σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Το έργο θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης για διάστημα 50 ετών και αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό ο διαγωνισμός θα διαρκέσει 4 μήνες, χρόνος που θεωρείται ικανός για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ. H καταληκτική ημερομηνία είναι για τις 31 Μαρτίου 2016. Να θυμίσουμε πως στον τελευταίο διαγωνισμό (που πλέον δεν ισχύει) είχαν ενδιαφερθεί για τον χώρο των 558 στρεμμάτων οι παρακάτω εταιρείες: COSCO, MEDLOG, FOODLINK, GOLDAIR, SARANTITIS, EUROBANK PROPERTIES, REDEPLAN

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών "εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου, για την προώθηση νέων έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών.

Πρωταρχική στόχευση της κυβέρνησης είναι οι δρομολογούμενες επενδύσεις, να  συμβάλλουν  στην οικονομική ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ταυτόχρονα, η υλοποίησή τους, θα διέπεται από κανόνες διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος."

Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έθεσε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης  προς τη νέα Διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, ελήφθη η σχετική απόφαση. Συγκεκριμένα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ (υπ' αριθμ. 204/A3/17-11-2015) εγκρίθηκαν τα τεύχη της Προκήρυξης και του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης (Τεύχη Δημοπράτησης) του διαγωνισμού για το έργο: «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου» και απευθύνεται πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις.


Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου εκτιμάται πως  θα προσελκύσει κεφάλαια της τάξεως των 250-300εκ.ευρώ. Είναι μία από τις πιο μεγάλες επενδύσεις στο χώρο των logistics ενώ το ενδιαφέρον ανεβαίνει από το γεγονός πως δεν περιορίζεται σε χρήση logistics.

Ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολυεθνικές εταιρείες ως χώρος συναρμολόγησης προϊόντων, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παράγοντα συμπίεσης του κόστους των προϊόντων που θα μπορούν να εισάγονται σε πολύ μικρά κομμάτια και να συναρμολογούνται στη χώρα μας και να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Αυτό από την πλευρά του θα έφερνε ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο στο χώρο του Θριασίου με την αύξηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης αλλά θα προσέλκυε πολλές άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις στη γύρω ζώνη επαφής με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Άλλες δυνατότητες που θα έχει το ΘΕΚ είναι η διαχείριση χύδην φορτίων αλλά και η διαλογή από τα containers.

Πρακτικά θα δημιουργήσει μία νέα βιομηχανική ζώνη η οποία θα έχει αμφίδρομη σχέση με τη λογική λιμάνι Πειραιά-Σιδηρόδρομος-Θριάσιο-Ευρώπη. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο, εξ ου και η συμμετοχή της COSCO.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές