Ιστορική μέρα για τον σιδηρόδρομο της χώρας με τα πρώτα επιβατικά δρομολόγια στο Τιθορέα-Λιανοκλάδι

Ιστορική μέρα για τον σιδηρόδρομο της χώρας με τα πρώτα επιβατικά δρομολόγια στο Τιθορέα-Λιανοκλάδι

Ένα μεγάλο ιστορικό θα μπορούσε να πει κανείς, βήμα έγινε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου καθώς επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ypodomes.com ξεκίνησαν τα επιβατικά δρομολόγια και ταυτόχρονα η εμπορική χρήση του νέου τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι μήκους 54χλμ. Μηχανοδηγοί, πλήρωμα και επιβάτες είχαν την μοναδική ευκαιρία να είναι οι πρώτοι χρήστες του νέου τμήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στα Βαλκάνια, αυτή του Καλλιδρόμου με μήκος 9χλμ.

Είναι το πρώτο τμήμα νέου σιδηροδρομικού τμήματος που δίδεται στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης μετά από σχεδόν 15 χρόνια, καθώς το τελευταίο νέο τμήμα είναι εκείνο στην περιοχή των Τεμπών. Συνολικά για το σιδηρόδρομο είναι το πρώτο νέο τμήμα μετά από 12 χρόνια καθώς το νεότερο νέο τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής ήταν στο τμήμα Κόρινθος-Κιάτο.

Προς χρήση έχει δοθεί ο ένας από τους δύο κλάδους κυκλοφορίας (αυτός προς Θεσσαλονίκη), χωρίς επίσης να λειτουργεί η ηλεκτροκίνηση. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όταν θα έχει "στρώσει" η γραμμή, οπότε θα δοθεί και ο δεύτερος κλάδος. Μέχρι τότε οι ταχύτητες δεν θα είναι υψηλές οπότε ο επιβάτης δεν θα νιώσει σημαντική μείωση στην χρονοαπόσταση του δρομολογίου του.

To πρώτο δρομολόγιο που έκανε τη νέα διαδρομή ήταν το 1511 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη χρήση ενός rail bus (τα γνωστά τρένα με τις πράσινες αποχρώσεις που τα είχαμε για χρόνια στα προαστιακά δρομολόγια).

Στη συνέχεια όταν δρομολογηθούν τα ηλεκτροκίνητα τρένα, από τα τέλη Μάρτη-αρχές Απρίλη από την Αθήνα μέχρι το Λιανοκλάδι (και αντίστροφα) θα μπορούν να πιάνουν (κατά τόπους) μέχρι και 200χλμ/ώρα και η χρονοαπόσταση θα μειωθεί σημαντικά. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα, από τις 2 Φεβρουαρίου στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι έχουν ξεκινήσει και τα εμπορικά δρομολόγια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές