Σιμόπουλος: Ναι σε Τραμ τροφοδότη του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σιμόπουλος: Ναι σε Τραμ τροφοδότη του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πολλά από τα θέματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη έχουν βέβαια λίγο – πολύ μια πολιτική διάσταση

Πολλά από τα θέματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη έχουν βέβαια λίγο – πολύ μια πολιτική διάσταση, αλλά κατά κανόνα απαιτούν και τεχνοκρατική προσέγγιση. Δεν μπορεί φυσικά από τον κανόνα αυτό να ξεφύγει και η προοπτική κατασκευής ενός δικτύου ΤΡΑΜ στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, πέρα από  ευχολόγια,  ασκήσεις επί χάρτου και ρητορείες για αυτοδιοικητική προεκλογική κατανάλωση πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λάβουν υπόψη τους ορισμένες παραμέτρους πολύ σημαντικές. Συγκεκριμένα:

α. Δεν πρέπει να είναι μέσο ανταγωνιστικό του ΜΕΤΡΟ και
β. Πρέπει να έχει δυνατότητα χρηματοδότησης

Γνωρίζοντας καλά τα θέματα που αφορούν στις παραπάνω δυο επισημάνσεις, δυστυχώς, είμαι αναγκασμένος να τονίσω ότι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, η προτεραιότητα όλων μας στην πόλη πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του ΜΕΤΡΟ, η προώθηση των μελετών για τις επεκτάσεις του και η εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή τους.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι το ΜΕΤΡΟ είναι ένα μέσο που προσφέρει γρήγορες μετακινήσεις και απευθύνεται κυρίως στους εργαζομένους και φυσικά αφορά περισσότερο στην περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Πρέπει επίσης να πάρουμε υπόψη ότι η ανταγωνιστικότητα της γραμμής του ΤΡΑΜ, η οποία έχει σχεδιασθεί, παλαιότερα, παράλληλα με αυτήν του ΜΕΤΡΟ, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς χρηματοδοτικούς περιορισμούς.

Το τραμ πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά, φέρνοντας ακτινωτά επιβάτες στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και να συνδυασθεί με την αναβάθμιση της περιφερειακής και με τη θαλάσσια συγκοινωνία. Σημειωτέον ότι η γραμμή, η οποία έχει σχεδιασθεί, ξεκινά από τα εμπορικά κέντρα μετά τον Φοίνικα, περνά την Βασιλίσσης Όλγας, την παραλιακή και φτάνει ως τον Σταθμό.

Θα μπορούσε βέβαια να γίνει μια νέα μελέτη, η οποία θα παίρνει υπόψη της το σχεδιασμό του ΜΕΤΡΟ και των επεκτάσεών του καθώς και τις μεγάλες πλέον δυνατότητές του, σύμφωνα πάντα με τις νέες τεχνολογίες που αυτό ενσωματώνει.

Φυσικά είναι άνευ αντικειμένου η πρόταση για επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης που έχει ζωή 20 χρόνων.

Συνοψίζοντας, θέλω να τονίσω ότι όλοι  στην πόλη πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες, να εγκαταλείψουμε τις αγκυλώσεις των περασμένων δεκαετιών, τότε που έμπαιναν  θέματα του τύπου «ΜΕΤΡΟ ή ΤΡΑΜ», να αναλύσουμε σωστά τα δεδομένα του παρόντος  και να περάσουμε στη λογική του «ΜΕΤΡΟ και Τραμ», αλλά όχι βέβαια με την παλαιά χάραξη.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές